Gayrimenkul danışmanlığı nedir ? Gayrimenkul danışmanlığı nasıl bir i̇ştir?

Gayrimenkul danışmanı, insanların ihtiyaçları doğrultusunda, hayallerine ulaşmasına yardımcı olur. Peki bir gayrimenkul danışmanı bunu nasıl yapar?


Öncelikle müşterilerinin istek ve ihtiyaçlarını doğru belirlemekle işe başlar ve satışın tamamlanmasına kadar tüm süreci yönetir. Bu süreç, içerisinde birçok aşamayı barındırır. Satış için pazarlanacak bir mülkün, doğru rakip / fiyat pazar analizinin yapılması, mevcut piyasa koşullarında mülk sahibi tarafından ihtiyaç duyulan sürede satışın tamamlanabilmesi için doğru fiyatın tespiti,  gayrimenkul için uygun olan, doğru pazarlama faaliyetlerinin belirlenmesi,  pazarlama planının oluşturulması, belirlenen pazarlama faaliyetlerinin, planlanan zamanlarda ve etkin bir biçimde uygulanması, alıcı adaylarının değerlendirilmesi, gerekli bilgilendirmelerin yapılması ve mülkün gezdirilmesi, ciddi alıcıların tespiti, kaparo alınması ve resmi işlemler tamamlanarak satışın sonuçlandırılması, bu süreç içerisindeki temel aşamalardır.


Bu temel aşamaların haricinde, ayrıca çok iyi yönetilmesi gereken, satış sürecinin hem satıcı hem de alıcı adaylarının motivasyon ve psikolojik boyutu da vardır. Gayrimenkul satış sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması için, tüm bu süreçlerin başından sonuna kadar  profesyonel bir şekilde yönetilmesi, yönlendirilmesi önemlidir. Bu aşamalarda yapılacak bazı hatalar satışın, olması gereken zamandan çok daha geç sonuçlanmasına veya başarısız olarak sonuçlanmasına neden olabilir.


Gayrimenkul danışmanının görevi, kendilerine danışan satıcı adaylarına, mülklerinin ihtiyaçları doğrultusunda pazarlaması için danışmanlık yapmak, sürecin tamamını profesyonelce yöneterek, mülk sahibine zahmetsiz, başarılı bir satış deneyimi yaşamalarına yardımcı olmaktır.  Aynı şekilde alıcılar için de sürecin doğru yönetilmesi gerekmektedir. Pazarlanan mülk hakkında doğru bilgilendirmeleri yapmalı, kredi ihtiyacı var ise, güncel kredi faiz oranları gibi konularda da alıcılara seçenek sunabilmeli, aynı zamanda esnek ve pratik çözümler üretebilmelidir.


İyi bir Gayrimenkul Danışmanı, sürekli değişen piyasa koşullarına göre bilgilerini güncellemeli, gelişimi için oldukça önem arz eden eğitimlere katılarak kendisini geliştirmelidir. Haftalık ve günlük çalışma programını iyi yapmalı, her müşterisine ve portföyüne gereken ilgi ve özeni göstermeli, memnun müşteriler yaratmalı ve müşterilerine verdiği yüksek hizmet kalitesini her zaman korumalıdır. Bir gayrimenkul danışmanının uzun vadeli başarısı,  verdiği hizmetin kalitesine ve memnun müşteri sayısına bağlıdır.